Rullgardin ned i Belgien…

Ett minst sagt skrämmande och deprimerande besked kom idag från Belgien. Mina tidigare inlägg i frågan finns här och här. Läs även Maria Byström (länk här). Kanske hög tid också att ta farväl av era foppatofflor…

Två klädesplagg som bägge är bra mycket stiligare än foppatoffeln...

Annonser

12 kommentarer

Filed under plakatpolitik

12 responses to “Rullgardin ned i Belgien…

 1. andrej

  Mikael,
  visst låter det illa att staten förbjuder klädesplagg…

  I detta fall är det inte klädesplagget som står i centrum utan det som representeras i form av en medeltida kulturyttring som kommer att göra vårt samhälles döttrar till marionetter i en patriarkalisk subkultur som växer.

  Att tvinga kulturen att gå mot vårt västerlands egna kultur är självbevarelsedrift,

  jag tror nog att du inser detta själv om du byter glasögon för ett ögonblick.

  • mikael olsson

   Hej Andrej,

   Du menar att vi ska förbjuda medeltida kulturyttringar? Tänker du på kristendom? Tänker du på tornerspel? Tänker du på medeltidsveckan? Och, framför allt, tror du inte att den lilla handfull människor som bär niqab eller burka är vuxna nog att själva avgöra detta?

   Och, som sagt, om man talar om verkliga problem så är foppatoffeln mångfalt värre rent objektivt sett.
   Mvh
   Mikael

   • Maria

    Micke, du som har så fina PK-svar på allt, vad tycker du om att det sedan länge är förbjudet att gå omkring i nazi-uniform? Är inte det förbudet lika hemskt och odemokratiskt? Lägg gärna med några skämt om tornerspel när du försvarar nazi-uniformen nu.

    [censur]

    Så enkelt är det.

    [censur]

   • mikael olsson

    Hej Anonym Maria,

    Svar på dina frågor är i tur och ordning – ”helt ok” – samt ”nej” – några skämt blir det inte eftersom jag inte ser något lustigt i det du skriver och inte heller på något sätt tänker försvara nazi-uniformer. Och, avslutningsvis så är det sällan så enkelt som du vill göra gällande.

    Mvh
    Mikael

 2. Danne

  Varför ska maskeringsförbud bara gälla vissa?

  [censur]

  Sist jag kollade så är faktiskt tornerspel förbjudna. Idag låtsas dom bara. Och ja, kristendomen får INTE bete sig som på medeltiden. Du har helt rätt.

  Du blir inte mördad i vissa länder om du inte har foppatofflor.

  [censur]

  • mikael olsson

   Hej Danne Anonym,

   Som du märker har jag klippt i din kommentar. Tycker att vissa av dina kommentarer var på gränsen till rasistiska. Men som du också märker så behöll jag din första fråga – och svaret på den är att maskeringsförbudet gäller lika för alla i Sverige – dvs vid demonstrationer där risk för ordningsstörning föreligger

   ”Enligt lagen om förbud mot maskering i vissa fall[1], gäller förbud för deltagare i demonstration att helt eller delvis täcka ansiktet på ett sätt som försvårar identifikation. Detta förbud gäller endast om det förekommer störningar av den allmänna ordningen vid demonstrationer, eller om det finns en omedelbar fara för sådana störningar. Förbudet gäller inte den som täcker ansiktet av religiösa skäl. Det gäller inte heller i den utsträckning deltagare (med stöd av 2 kap. 11 a § ordningslagen) fått tillstånd att helt eller delvis täcka ansiktet.”

   Att avsaknad av foppatofflor inte utgör en hälsofara håller jag med om – tvärtom menar jag att innehavet och bärandet av foppatofflor är en fara i sig…

   Mvh
   Mikael

 3. Nicke

  Så somaliska kvinnor som har vitaminbrist pga heltäckande slöja är helt ok enligt dig?

  • mikael olsson

   Nicke Anonym!

   Antalet somaliska kvinnor med vitaminbrist pga burka eller niqab i Belgien (eller Sverige för den delen) är så vitt jag vet högst begränsat. Innehar du annan information?

   Mvh
   Mikael

  • Erik

   Nicke, vill du fängsla somaliska kvinnor för att skydda dem mot vitaminbrist? De blir säkert rörda till tårar av din omtanke… Jag antar att vi också bör fängsla alla som äter för lite frukt och grönsaker?

 4. pauwi

  Vilken konstig rubrik. Det är ju tvärtom, ljuset tillåtes komma in. För övrigt är det självklart att man i ett sekulariserat samhälle inte ska ta sig friheten att annonsera sin religionstillhörighet med en viss typ av klädsel eller hur man nu skall beteckna de tältliknande schabraken. Ett litet exempel för övrigt: hur skulle du som bankanställd reagera när det kommer två burkaklädda personer (kvinnor eller möjligen män?). Handlar det om ett normalt bankärende?
  Som sagt bara ett vardagsnära exempel på vad de fundamentalistiska galenskaperna kan ställa till med.

  • mikael olsson

   Hej Paul!

   Som du förstår så tycker vi olika. Kan t.ex. inte se de ”självklarheter” som du ser.

   Och, ang. detta bankscenario som alla människor verkar så oroade över – har det hänt ofta? Jag är nästan övertygad om att det hittills aldrig har hänt att två burka- eller niqabklädda personer skulle ha rånat en bank. Men, du eller någon annan kanske vet bättre?

   Och, slutligen, vad det är som utgör fundamentalism i det här fallet kan man ju fundera över – är det det fåtal (ofta konverterade) kvinnor som väljer att bära burka eller niqab i Belgien och Sverige eller är det belgiska (och svenska) politiker som kräver förbud mot något som de är lite rädda för och känner obehag inför?

   Mvh
   Mikael

 5. salko

  Burka är bara en kortvargt, återkommande modetrend.
  Råd om damkläder: bär aldrig någonting som skrämmer katten.
  P. J. O´Rourke
  Under alla dessa kläder är jag spritt språngande naken.
  Lillian Hellman (1905-1984)
  Frihet föder laglöshet, laglöshet leder till förtryck, och förtrycker för tillbaka till friheten.
  Kvinnorna gillar modet, för de vet att förpackningen då och då måste bytas för att innehållet fortfarande ska vara intressant.
  Noël Coward (1899-1973)Honoré de Balzac (1799-1850)
  http://www.toonpool.com/cartoons/Gift_73793
  Burka
  by willemrasingart
  http://www.toonpool.com/cartoons/Burka_69372

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s