Förnuftets seger?

Idag då jag scannade rubrikerna i DN såg jag  ”Betongväg ger bättre tunnelluft…” What the… tänkte jag. Har DN (länk här) refererat till mitt inlägg här på Olssons Blogg i januari där jag påpekade det absurda i den debatt som då varit om luftkvaliteten i Förbifart Stocholm (länk här)? Min poäng då var att man snarast skulle titta på betongvägar som ett alternativ till traditionell och långsiktigt kostsam asfaltsbeläggning.

Döm om min förvåning då jag idag läste att man gör exakt detta – d.v.s. analyserar konsekvenserna av betongbeläggning på Förbifart Stockholm.

Betongväg är dyrare men kräver mindre underhåll. Då den är mer slitstark blir det inte lika höga halter partiklar

Marie Westin, Miljöspecialist, Vägverket

Jag måste säga att beskedet var oerhört glädjande! Tack för att ni ger förnuftet en chans!

Glädjen blir inte mindre mot bakgrund av att jag i mitt minne har lagrat väldigt självsäkra uttalanden från representanter för den asfaltslobby (ja, det finns människor som tjänar stora pengar på att vi i Sverige har en så stor andel asfaltsvägar) som traditionellt haft en så stark ställning i Sverige som jag av en händelse råkade möte i en lyxig konferensanläggningsbastu ganska tätt inpå ovan refererat inlägg (Betongmedicin för vägverk på villovägar) här på Olssons Blogg (länk här).

För dessa herrar (ja, det var herrar) verkade det inte finnas på kartan att man ev. skulle kunna förlora en upphandling till betongleverantörerna. Provsträckan av betong på E4 vid Uppsala förklarades närmast som ett olycksfall i arbetet som definitivt inte skulle behöva upprepas. Att då dessa män kanske tvingas vässa sina argument och ev sänka sina marginaler i framtiden känns faktiskt ganska behagligt.

Att jag dessutom är övertygad om att en objektiv analys av de långsiktiga konsekvenserna och kostnaderna för olika vägbeläggningar kommer att göra att vi får se mycket mer av betongvägar i framtiden gör inte saken sämre. Tystare, ljusare och därmed säkrare, lägre koldioxidutsläpp och långsiktigt billigare! Och, inte minst, bättre luftkvalitet…

Lycka till Vägverket!

Riga, 12 mars 2010
Mikael Olsson, Fil Dr

PS: Då man på Vägverket ändå färdas på denna förnuftets väg så vore det kanske dags att utreda om man inte skulle satsa på inköp av ett antal vägmålningsutrustningar och/eller låta de existerande arbeta lite mer – troligen skulle bättre/oftare målade vägmarkeringar (ränder) vara den mest kostnadseffektiva säkerhetssatsningen som man kan göra – svarta vägar i mörka landskap med bara fläckvisa rester av de målade markeringarna är långt ifrån säkra vägar. Att måla dessa mer regelbundet skulle inte kosta mycket!

Medialänkar: Luftproblemen började diskuteras i december, bl.a. i SvD, DN, SVT, SvD, Nyhetspressen och SvD

Förhoppningsvis den skylt som vi får se snart på en funktionell led förbi Stockholm

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Miljöpolitik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s