RUT(t)et av Sahlin…

Då Mona Sahlin för en sisådär 14 år sedan med sina egna ord fick ryta till och tala om vad hon tyckte om det här med hushållsnära tjänster lät det så här:

Men alla kan ju inte ha råd att använda denna service, invänder då många. Nej, det är sant. Men skall det inte finnas alls då? Alla har inte råd eller lust eller möjlighet att gå på Operan heller att köpa bil, bo i hus eller skaffa en dator. Skall det då inte få förekomma alls? Dessutom vet vi vilken stor svart marknad detta med hemarbete är idag.

Det som kan göra en del av denna marknad vit är bra. Ju fler som inte tvingas bli utnyttjade av människor som inte betalar försäkringar eller arbetsgivaravgifter, desto bättre. Och dessutom finns ett sällan uppmärksammat könsperspektiv på debatten. Att skattesubventionera en byggnadsarbetare som bygger om köket är helt okej. Men att subventionera (hjälpa) ett företag som anställer en städerska att städa i samma kök är förkastligt. Jag har aldrig hört någon kalla byggnadskillen för dräng. Men städerskan blir alltid piga. Att lämna bort den skitiga bilen till tvätt är helt okej. Men att ”lämna bort” köket till tvätt är inte okej.

För mig är det det slavaktiga utnyttjandet som inte är okej. Allt som kan bidra till att öppna den stora tjänstesektorn för vita och sjysta pengar är däremot helt okej.

Mona Sahlin (1996), Med mina ord, Rabén Prisma

Att det låter annorlunda då Mona Sahlin 2010 ryter i om RUT är ju numera allom bekant.

Frågan är bara vad man ska tycka om denna ”ändrade” hållning från de rödgröna? På ett plan så måste man väl tillstå att det hedrar Mona Sahlin att hon någonstans har den insikt som hon har. Samtidigt så kan jag inte känna annat än att det vi sett de senaste dagarna är ett ytterligare ett lågvattenmärke för det rödgröna laget där hyckleriet tagits till nya höjder!

Att i dagens läge ta bort RUT-avdraget och tvinga 1000-tals människor tillbaks in i arbetslöshet och/eller svartarbete är dessutom ytterligare ett tecken på att man inte länge kan vara säker på att hjärtat verkligen sitter till vänster.

Kan ni t.ex. tänka er att Mona Sahlin med samma lättvindighet som hon avfärdar de minst 5000 människor som kommit in på den officiella arbetsmarknaden med hjälp av RUT-avdraget skulle avfärda 5000 bilarbetare? Jag tror inte det heller. Helt klart är att de rödgröna gör skillnad på folk och folk.

Att RUT-avdraget dessutom med största sannolikhet genererar mer pengar till statskassan än vad det kostar understryker bara ytterligare det perversa i det rödgröna hyckleriet.

Visby 4 mars, 2010
Mikael Olsson, Fil. Dr.

Update 5 mars: En riktigt bra ledare som bättre än de s.k. faktaartiklarna i DN och SvD sammanställer vad man de facto vet om RUT-avdragets effekter kom i dagens SvD av Per Gudmundson, länk här. En minst lika bra ledare av Peter Wolodarski (?) hittar man här.

Update 8 mars: I dagens DN så tar ledarsidan ett steg tillbaks och menar att folkpartiets förslag om en utökning av RUT-avdraget för pensionärer och barnfamiljer kanske skulle bli för kostsamt (länk här); själv tror jag att det är bra att öppna för fler nya jobb genom att göra privat hemhjälp till ett verkligt alternativ även för de pensionärer som idag av kostnadsskäl låter bli men som egentligen skulle vilja ha mer egenmakt över sin tillvaro än vad den kommunala hemtjänsten medger.

Medialänkar:

  • Per Gudmundsson i SvD läser ni här; Expressen om Monas bok hittar ni här;  KD:s syn på det hela i SvD här; Sanna Raymans läsvärda ledare finns här; en tillika läsvärd ledare som tar fasta på att det kanske är fel att tala om subventioner hittar du här; mer i SvD här. En riktigt tendentiös artikel i DN där de påstår sig kritiskt granska vad som är sant kring RUT hittar du här; mer från DN här och här (i form av en läsvärd krönika från Hanne Kjöller); en ytterligare s.k. faktartikel i SvD återfinns här.
  • Andra liberatisters bloggar hittar ni här (Tommy Rydfeldt), här (Sebastian Hallén), här (Per-Åke Fredriksson) och här (Annika Beijbom), här (Isobel Hadley-Kamptz), här (Seved Monke) och här (Jan Rejdnell).
  • En bra liberal blogg är Carl B. Hamilton som också argumenterar för en utveckling snarare än en avveckling av RUT – läs honom här.

Annonser

3 kommentarer

Filed under Hyckleri

3 responses to “RUT(t)et av Sahlin…

  1. kalle Kula

    haha Busted

  2. Pingback: Förbjud vin på flaska! « Olssons Blogg

  3. Pingback: Snälla, låt intuitionen styra… « Olssons Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s