Betongmedicin för vägverk på villoväg…

Av någon orsak så snubblade jag över en ”nyhet” från i december 2009 där det rapporterades att luften skulle bli så dålig i den planerade Förbifart Stockholm att det skulle vara ”livsfarligt” att vistas i den. De vanliga övertonerna kunde höras i artikeln och Marie Westin vid Vägverket hävdar i likhet med de kroniska nejsägarna vid Naturvårdsföreningen att det inte går att bygga förbifarten.

Vän av ordning kan dock undra om man inte krånglar till det lite väl mycket? Faktum är att jag är övertygad om att många problem skulle lösas om man valde en betongbeläggning istället för den av Vägverket så omhuldade och otidsenliga asfaltsbeläggningen.

Betongbeläggningar är dyrare än asfaltsbeläggningar första gången man lägger den. Å andra sidan så drar bilarna mindre bränsle (lägre utsläpp) och beläggningen håller mångdubbelt längre (mindre partiklar). Dessutom minskar elåtgången (det är tunnlar vi talar om) genom att beläggningen är avsevärt ljusare. De enda förlorarna verkar vara de entreprenörer som lägger asfalt – om och om och om och om igen…

Med tanke på detta vore det intressant att höra varför Marie Westin vid Vägverket väljer ”nejspåret” istället för att räkna på alternativa lösningar?

Kort sagt, det verkar som om Vägverket har kommit på villovägar… Betong ordineras!

Visby 29 januari, 2010
Mikael Olsson, FD

Medialänkar: SvDDN, Allt om Motor; SVT Play

Blogglänkar: Daniel Helldén (nej-gänget & SKL); Halvard Nilsson (vill köra säkert); Ulmerkotten (positivist)

PS: Läs gärna detta examensarbete från Chalmers av Hilda Dahlin & Åsa Eliasson där de jämför asfalt- och betongbeläggningar och visar att betong är det långsiktigt billigaste alternativet.

Annonser

2 kommentarer

Filed under Miljöpolitik

2 responses to “Betongmedicin för vägverk på villoväg…

  1. Bra Mikael,

    Du har fattat helt rätt, det är något konstigt och kurrumperat med vissa beslut. Jag gissar i och för sig att innan vinter 2011 så är det dubbdäcksförbud nedanför Dalälven.

    Mvh Blomman

  2. Pingback: Förnuftets seger? « Olssons Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s