SAP: opportunister eller populister?

Den gångna veckan har varit deprimerande, och debatten har tagit navelskåderiet och hyckleriet till nya tidigare helt oanade höjder! Drivande i denna utveckling har (åter) varit mediehungriga företrädare från det socialdemokratiska arbetarepartiet (SAP). Inledningsvis var det SAP:s egen ”Mr. Njet”, Thomas Östros, som ondgjorde sig över jobbskatteavdraget (se Olssons Blogg).

Dock, efter att ha blivit ordentligt satt på plats i Kunskapskanalens Storforum om skatterna (länk; repris ikväll 10 december kl. 22.00) av ingen mindre än Kjell-Olof Feldt som fick SAP:s förslag att framstå just så verklighetsfrånvända som de verkligen är så gjorde Östros faktiskt en taktisk reträtt åtminstone vad gäller förmögenhetsskatten (VA, Affärsvärlden); ursprungsretoriken i all sin härlighet återfinns här på DN).

Opportunism innebär en klandervärd anpasslighet (principlöshet) efter för tillfället rådande omständigheter och maktförhållanden.
Wikipedia

Gissningsvis så insåg SAP att det populistiska spår man drev kanske var lite väl extremt – och framför allt, att Kjell-Olof Feldt åtnjuter ett betydligt större förtroende hos den svenska befolkningen än pretendenten Östros. Att då Feldt i skattedebatten stod betydligt närmare Prof. Carl B. Hamilton (fp) var tydligen för mycket för strategerna på Sveavägen – därav den taktiska reträtten.

Den andra mediehungriga företrädaren under veckan har varit Veronica Palm som till synes helt utan skrupler har visat på rörelsens opportunistiska ådra i den s.k. sjukförsäkringsfrågan. Fullblodspolitikern Palm (CV) har här utan att rodna framfört det ena vulgära argumentet efter det andra. Ömsom skulle Alliansen tvinga halta och lytta till fabrikerna, ömsom skulle samma människor hindras från att gå till fabrikerna. Vad individerna själva önskar eller vill spelar tydligen inte så stor roll i den politiska värld där Palm är insocialiserad.

Faktum är att SVT under veckan visade en väldigt ömsint dokumentär, Mitt Gaza, av PeÅ Holmquist där den i prostatacancer sjuka huvudpersonen förklarade (om jag inte missminner mig) att det som höll honom vid mod var att han ville arbeta. Kunde då jag såg detta inte låta bli att tänka på alla de krigsrubriker som förevarit under den senaste tiden om hur svenska ”cancersjuka” skulle ”tvingas” att jobba.

Det som är tråkigt med bägge dessa exempel (Palm och Östros) är att den ohejdade opportunismen hos SAP lämnar en väldigt bitter eftersmak hos mig som väljare. Jag blir först och främst sittande och undrar varför de talar mot bättre vetande?

Vad gäller skatterna så vet ju Thomas Östros mycket väl att det är plakatpolitik som han ägnar sig åt då han talar om att klämma åt ”de rika” med högre skatter. På samma sätt så vet ju Veronica Palm att det är önskvärt att så många som möjligt ges möjlighet att utföra ett produktivt arbete – detta gäller både på den individuella nivån och på samhällelig nivå. Trots detta så väljer dessa politiker att höja fingret i luften och säga det som de tror att människor vill höra.

Vän av ordning påpekar säkert nu att jag borde förstå att det är så som politik förs (ung. ”its politics, stupid!”)… Och, visst, så är det ju – men det hindrar vare sig att jag blir nedslagen eller att det är en opportunistisk politik som gränsar till populism!

Visby 10 december, 2009
Mikael Olsson, FD

Update: En intressant vinkling på problematiken kring att ge möjlighet för sjukskrivna att återvända till arbetet återfinns på Brännpunkt där Susanne Merz försynt påpekar sjukvårdens ansvar (och brister) (länk här); just sjukvården har jag själv skrivit mycket om tidigare här på Olssons Blogg (länk)…

Medialänkar: SvD:s Ledare, SvD om opinionsframgångarna till följd av opportunismen/populismen, DN om samma sakSanna Rayman i SvD, Hanne Kjöller i DN, Hanne Kjöller (tidigare), Henrik Brors (DN), Pia Lundgren: artikel om en sjukskriven individ som önskar komma tillbaks till arbetslivet (SvD)

Andra bloggar:  Veronica Palm, Rolf Erikson, Per Altenberg, Dick Erixon, Seved Monke, Anne-Marie Ekström

Annonser

3 kommentarer

Filed under Hyckleri, plakatpolitik

3 responses to “SAP: opportunister eller populister?

 1. @Mikael:

  Tar du inte lite väl lätt på frågan om de sjukskrivna? Du skriker populism efter de som kritiserar och drar själv en populistisk vals om att de sjukskrivna själva ska bestämma.

  Jo tack, det vill vi nog gärna, hör jag dem säga i bakgrunden. Lyssna på oss, Mikael, tro inte att du vet.

  Men du hör kanske inte samma sak som jag? Kanske skulle du vända dig om och försöka se på verkligheten? Jag har inte sett så många sjukskrivna resonera så som du gör här. (Jo, jag såg en för ett tag sedan, som sedan bestämde sig för att livet var för tufft och sen ville ta livet av sig i stället.)

  • mikael olsson

   Hej Lennart!

   Tack för din kommentar. Att du inte nämner något om det jag skriver om Östros och skatterna tolkar jag som att du håller med mig i att det handlar om opportunism och möjligen även populism snarare än en ansvarsfull analys av vad Sverige behöver för typ av skattesystem om man ska klara de åtaganden man har för sina medborgare (inkl. de sjukskrivna).

   Att jag skulle ta lätt på frågan om de sjukskrivna håller jag inte med om. Inte heller att jag skulle vara populistisk; det är verkligen inte lätt att gå emot strömmen i denna fråga – och strömmen i Sverige är ju verkligen sådan att alla skillnader per definition är orättvisa (jmf. t.ex. Curt Perssons Brännpunktsartikel i morse). Eller hur?

   Däremot har du rätt i en sak, som privilegierad akademiker med (ta i trä) relativt god hälsa så ”vet jag inte” hur jag skulle reagera om jag drabbades av långvarig sjukdom. Men, det vet nog inte politikern Palm heller får man väl tillägga. Och, om jag förstår saken rätt så är väl också du yrkesverksam inom det akademiska. Så, faktum är att ingen av oss vet hur man skulle vilja ha det om man har oturen att bli långvarigt sjuk – kanske skulle vi vilja ha hjälp tillbaks till arbetslivet – kanske inte…

   Något som vi däremot vet är att om en politiker klankar ned på ett förslag utan att samtidigt göra gällande att de tänker göra något åt det hela om de får makten så handlar det ofta om röstfiske. Och, har du eller någon annan hört rörelsen göra utfästelser om att de ska riva upp förändringarna i sjukkassan om/när de kommer till makten? (se PJ Anders Linder i SvD:s Ledarblogg)

   Med vänliga hälsningar
   Mikael

 2. Pingback: Drevet fortsätter i lånta fjädrar… « Olssons Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s