Varför krångla till det?

I dagens tidningar står att läsa att Mona Sahlin öppnar för en blocköverskridande regering; dock endast med c & fp.

Inget annat än en blocköverskridande majoritetsregering är acceptabelt.
Mona Sahlin, SAP

Vän av ordning frågar sig dock varför Sahlin säger det hon säger? Är hon osäker på det egna laget? Vill hon så split hos det andra laget? Eller, är det så illa att hon inte läser tidningarna?

Det jag avser är det i sin enkelhet geniala förslag som Peter Wolodarski lanserade i oktober på DN:s ledarsida. I korthet gick hans förslag ut på att alliansen respektive det rödgröna laget innan valet gick ut och lovade varandra att det av de två lagen som blev störst skulle få regera – även om det blev som en minoritetsregering. En lika enkel som genial lösning på ett verkligt problem.

Som Wolodarski så riktigt påpekade så det i Sverige ”fullt möjligt för en regering att sitta kvar vid makten även om den saknar en majoritet av riksdagen bakom sig. Kravet är att merparten av ledamöterna inte fäller regeringen i en misstroendeomröstning.” (DN)

Det finns med andra ord inga som helst formella hinder mot att dagens riksdagspartier a priori bestämmer sig för att agera på ett sådant sätt att man minimerar Sverigedemokraternas inflytande. Allt som krävs är att man bestämmer sig, deklarerar det offentligt och sedan håller sitt ord!

Om alliansen blir större än de rödgröna efter nästa val borde det vara självklart att Fredrik Reinfeldt fortsätter som statsminister, även om Sverigedemokraterna är tungan på vågen mellan blocken. Om oppositionen på motsvarande sätt får fler röster än de borgerliga är det logiskt att Reinfeldt släpper fram Mona Sahlin – och låter henne utöva makten. Båda blocken avstår därmed medvetet från att blockera varandras regeringar under mandatperioden för att skydda demokratin mot främlingsfientliga krafter.
Peter Wolodarski

Men, det är klart, som jag påpekade här på bloggen igår (länk) så verkar ju sossarna ha det lite svårt med att låta principerna styra sitt handlande – åtminstone om det gäller längre perioder än sex månader och om makten står på spel… Med sådana ingångsvärden så blir det ju lite knepigt för sossarna att på ett trovärdigt sätt lova något som ska gälla under hela mandatperioden – särskilt om löftet samtidigt skapar grunden för ytterligare en regering utan sossarnas medverkan…

Men, tanken är god och förtjänar att diskuteras på allvar; alltför god för att offras på det partipolitiska käbblets altare av en nervös socialdemokrati. Kort sagt, varför krångla till det med blocköverskridande regeringar som ingen vill ha då det finns en mycket enklare och bättre lösning?

Visby 27 november, 2009
Mikael Olsson, FD

Länkar:

Update 8 januari 2010

 • Denna debatt tog fart igen i och med typiskt tillkrånglat förslag om bildandet av ett anti-parti – se SvD (ursprungsartikel) och SvD (dagens replik) – men jag tycker fortfarande att det som Peter Wolodarski föreslog behåller sin attraktivitet och relevans…
 • Bloggar som hoppade på det här tåget med anti-parti återfinns här, här och här.

  Annonser

  3 kommentarer

  Filed under Hyckleri

  3 responses to “Varför krångla till det?

  1. Pingback: Per Altenberg – ett liberalare Sverige » Blog Archive » Sahlins sd-halmstrå till makten

  2. Pingback: (M)ona-och-(M)aud-effekten « Nemokrati

  3. Pingback: Rödbrun folkhemsnostalgi… « Olssons Blogg

  Kommentera

  Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

  WordPress.com Logo

  Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

  Google+-foto

  Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

  Twitter-bild

  Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

  Facebook-foto

  Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

  w

  Ansluter till %s