Skygglapp eller dumstrut…

Ibland blir svensk politik mer obegriplig än vanligt. Då man läser att Per Bardh skulle ha hävdat att ”[d]et är bruket av visstidsanställningar som skapar otryggheten för ungdomarna” (SvD Brännpunkt) blir man riktigt oroad; är det skygglappen eller dumstruten som talar?

Visstidsanställningar är idag något som arbetsgivare i många fall tvingas till att använda eftersom rättigheterna (eller inlåsningen, beroende på hur man ser det) hos de redan besuttna (fast anställda) är sådana att något annat än ett tillfälligt kontrakt inte är att tänka på; ofta handlar jobböppningar om att någon tar tjänstledigt av ett eller annat skäl…

Tyvärr är det också så att den fasta anställningen i sig – givet arbetsmarknadslagstiftningen som den ser ut – blir ett skäl i sig att hålla fast vid den (fasta) tjänst som man fått – alldeles odelat vad man tycker om arbetet i sig; inlåsningseffekterna blir på det sättet nyckeln till den utelåsning av ungdomar och andra som kommit att bli ett kännetecken för den svenska arbetsmarknaden.

Att då läsa hur Per Bardh och Sandra Viktor försöker göra någon form av analytisk skiljelinje mellan turordningsregler å ena sidan och användningen av visstidsanställningar å andra sidan (se nedan) känns inte seriöst och man undrar just om det är den politiska skygglappen eller den intellektuella dumstruten som talar?

Visby 21 november, 2009
Mikael Olsson, FD

Nedan följer det avslutande citatet i Bardhs och Viktors Brännpunktsartikel:

Att skrota turordningsreglerna i las kommer inte ha någon inverkan på ungdomsarbetslösheten. Ett minskat bruk av visstidsanställningar kommer att betyda oerhört mycket mer. (Per Bardh & Sandra Viktor)

Update: mer debatt här

Annonser

1 kommentar

Filed under Arbetsmarknad, LAS

One response to “Skygglapp eller dumstrut…

  1. Pingback: Gotländsk tidningskrönika… « Olssons Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s