utopisk rationalitet vs. plakatpolitik?

På dagens Brännpunkt kom en efterlängtad påminnelse inför den stundande klimatcirkusen i Köpenhamn – tyvärr är Björn Lomborg i minoritet i det att han förespråkar rationellt tänkande som en grundförutsättning för att mildra och/eller hantera förändringarna som kommer av ett förändrat klimat.

Majoriteten – både bland politiker och (miljö)aktivister – verkar istället övertygade om plakatpolitikens primat. Utifrån plakatpolitikens logik blir det absolut viktigaste att det ”syns” att man ”gör något” (eller verkar vilja göra något); näst viktigast blir då att man sedan gör något av allt det man beslutat inför fotoblixtarna; och, sedan, tyvärr långt mindre prioriterat kommer frågorna om ”vad” man ska göra och hur man ska göra det och varför man bör göra det ena men inte det andra…

Gissningsvis är det den typen av logik som ligger bakom det som troligen kommer att visa sig vara en sannspådom av Lomborg då han skriver:

Det kommer att produceras ett uttalande där politikerna än en gång försäkrar att de åtar sig att lösa problemet med den globala uppvärmningen. Denna upprepning av vad politikerna redan kommit överens om kommer att hyllas som en seger för miljön samtidigt som de svåra frågorna skjuts upp…

Tyvärr är det just genom att skjuta på de svåra frågorna och sidsteppa det rationella tänkandet som man kan få absurda och rent kontraproduktiva lösningar – som t.ex. det svenska etanoldebaclet (se bl.a. mitt egna inlägg om plakatpolitikens pris).

Kort sagt, det svåraste av allt (närmast en utopi) verkar vara att få gehör för det rationella och kritiska tänkande som Lomberg och Copenhagen Consensus Center förespråkar!

Visby 8 november 2009
Mikael Olsson, FD

Lästips:

Annonser

1 kommentar

Filed under Mediapolitik, plakatpolitik

One response to “utopisk rationalitet vs. plakatpolitik?

  1. Pingback: Historiens dom… « Olssons Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s