Vinstgivande förhud?

Hörde av en slump igår vad olika landsting i sin (relativa) visdom kommit fram till att det ”kostar” att omskära en (relativt) ung individ av manligt kön. Hör nu och häpna. Landstingsekonomerna har kommit fram till marginalkostnader på mellan 1800 och 10000 kronor? Helt sjukt skulle man vilja utbrista.

Helt sjuka nivåer å ena sidan och helt sjuk spridning i resultaten.

Låt oss börja med nivån. Hur kan någon hävda att de de facto har kostnader om 10000 kronor för att avdela en läkare, en sköterska och ev ytterligare någon anställd under ca 10 minuter? Om vi hade sådana löner i landstingen så kan jag inte förstå varför någon enda väljer att arbeta i Danmark eller Norge? Och, all annan debitering än självkostnadspris (även jämnt som marginalkostnadsprissättning) vore väl otänkbar i våra gemensamt ägda landsting?

Skulle de idka monopolprissättning (vilket man är benägen att misstänka) och därmed vinstmaximera på bekostnad av en svagare och sämre organiserad patientgrupp vore det ju horribelt. Dessutom har vi ju just fått lära oss att vinst är fult – åtminstone relativt fult.

För det andra undrar man ju över spridningen i priser. Har facken helt tappat greppet så att man i vissa landsting bara tjänar en knapp femtedel av vad man gör i andra? Icke förty verkar prissättningen och därmed vinsten vara helt irrationell…

Så, irrationella vinster inom den offentligt finansierade och ägda vården – var det så vi ville ha det? Och, är det lämpligt att man ska tjäna dessa vinster på små gossebarns förhudar?

Mikael Olsson, Ph.D.
Forskare & Analytiker

 

Medialänkar:
Birgitta Rydberg på Brännpunkt (SvD); Peter Wolodarski (DN)
Mobile Blogging from here.
Annonser

6 kommentarer

Filed under hälsovård, Hyckleri

6 responses to “Vinstgivande förhud?

 1. Torbjörn Lundqvist

  10 minuter, kom igen Micke. Det ska tvättas och bedövas och skäras och sys och lite eftervård: räkna 1-2 timmar

  • mikael olsson

   Skärandet max 2 min. Visst viss tvätt och viss städning. Men banne mig om det handlar om mer än 30 min arbetstid, plus ev vilotid i redan avbetalda lokaler med noll i reell marginalkostnad för Landstinget. Fortfarande långt ifrån 10000 kronor. Prova gärna att jämföra div landstings omsättning med utbetalda lönemedel – väldigt mkt verkar handla om monoplpengar…

 2. Magnus

  Perfekt! Ar det nagonting landstinget ska tjana pengar pa sa ar det onodiga operationer som genomfors utan sakskal. Sen kan man alltid fundera pa hur de raknar, men att det blir galet forvanar knappast…

  • mikael olsson

   Själv trodde jag att landstingens ”affärsidé” var att man skulle använda skatteintäkter till att så billigt som möljligt genomföra det man från politiskt håll bestämt att ska ske inom landstingens försorg? Att man då får den här typen av situation då SKL bestämmer sig för att operationerna ska erbjudas i alla landsting är enligt mitt förmenande beklämmande och pekar på att det kanske är dags att tänka över vilken typ av system vi vill ha för hälsovården – ska vi ha ett där invånare behandlas olika beroende på var de bor eller ska vi ha ett nationellt system där vi så långt det går driver en linje att vården ska vara tillgänglig på lika villkor oavsett var vi är bosatta?

   • Magnus

    Jo det är väl just vilken affärsidé som gäller som kan vara upprörande. Ska de tjäna pengar eller inte? Just därför kan bli lite upprörd när landsting pratar om vinst eller förlust. I förhållande till vadå?
    Men jag kan hålla med om att det är beklämmande att operationerna erbjuds och då bekostas via det allmänna, eller ger omotiverade vinster.
    Ska alla ”skönhetsoperationer” då erbjudas? Och till vilket pris?
    Man skulle önska lite ”antingen eller” precis som du skriver!

   • mikael olsson

    Hej Magnus,

    Vill bara klargöra att jag troligen blivit missförstådd om du tror att jag är emot att operationerna erbjuds – jag tycker tvärtom att operationer generellt bör genomföras på sjukhus och att det dessutom bör finnas en likhet inför lagen i Sverige där alla medborgare behandlas lika (och, vad gäller sjukvård så bör ju denna dessutom erbjudas till papperslösa).

    Mvh
    Mikael

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s