självbedrägeriet satt i system…

I dagens DN Debatt så presenteras en rapport av Socialstyrelsens GD. Det handlar om sjukvård. Det handlar om vissa brister. Det slås upp i Ekot och Morgon i P1. Det är kort sagt som vanligt. Man skriver bland annat att:

Svensk hälso- och sjukvård står sig i flera avseenden ganska väl i jämförelse med andra länder. Samtidigt delar det svenska systemet en rad avgörande problem med många andra länders sjukvårdssystem – såväl låg- som höginkomstländer.

Det man glömmer i sammanhanget är att det också finns ett problem där man i Sverige står väldigt ensamt – nämligen i att man i Sverige har Europas i särklass sämsta tillgänglighhet vad gäller sjukvård. Jag har själv skrivit om detta vid ett flertal tillfällen (se t.ex. En obekväm sanning… och Sjukhus, sjuka fenomen och sjuka reaktioner…). Och, faktum är att kanske denna allmänt dåliga tillgänglighet också kan förklara delar av de fenomen som man tar upp i sin artikel.

För, handen på hjärtat, många av oss som läser DN Debatt och lyssnar på Morgon i P1 tillhör just de resursstarka som vet hur vi ska ta för oss i ”vårdsvängen”. Vi vet att man måste trycka på. Vi vet att man måste tjata. Vi vet att man måste vara påläst. Vi vet att det hjälper att känna någon innanför sjukhusets dörrar – och vi vet också att man måste nämna det på lämpligt sätt. Kort sagt, vi är inte de som främst drabbas av den dåliga tillgängligheten.

I artikeln skriver man också att:

För att minska skillnader i hälsa och vårdresultat kan sjukvården spela en avgörande roll genom att tydligare prioritera de hälsofrämjande och förebyggande insatserna.

Måhända har artikelförfattarna lite rätt i det de skriver – men personligen tror jag att det måste till en grundläggande förändring i synen på den gemensamma vården. I mer än två decennier har den allmänna politiken varit inriktad på att minska och försvåra tillgängligheten. Under 1980-talet så diskuterade vi framför allt hur man skulle minska ”överkonsumtionen” av vård?

Frågan på 1980-talet var alltså hur man skulle ransonera tillgången till vård? I frånvaro av en fri marknad så valde man en kombination av prishöjningar och administrativa hinder. Faktum är att den s.k. ”egenavgifterna” är bland de absolut högsta i Europa – detta i ett land där självbilden dikterar att vi ska säga ”ja men vi har i alla fall gratis sjukvård”… Förvisso finns det ett tak – men för vissa är det ändå svårt att ”hosta upp” de 400 kronor som ett läkarbesök kan kosta i vissa landsting.

Men, viktigt att notera är att inget av dessa ransoneringsverktyg riktigt biter på oss resursstarka. Vi har inga  problem att lägga ut 400 kronor och vi vet också hur vi genom en kombination av kunskap och kontakter kan parera de administrativa hinder som våra kommuner och landsting har planterat mellan oss och vår läkare…

Alas, ett gissningsvis minst lika effektivt sätt att åtgärda de problem som listas i artikeln är att vi försöker se sanningen i vitögat – dvs att vi är sämst i Europa vad gäller tillgänglighet i vården – och att vi försöker åtgärda detta grundläggande problem. Att fortsätta självbedrägeriet och peka ut någon viss liten sektor att satsa på – i dagens artikel ”förebyggande vård” – kan på sin höjd ge temporär lindring…

Visby 14 maj 2009
Mikael Olsson, FD

PS: Jag kan bara påminna om att inom det vad gäller självbedrägeris så framstående sovjetekonomiska systemet så talade man sällan om reformbehov och aldrig om systemfel – däremot var frasen ”the further perfectioning of…” en vanligt förekommande sådan.

Annonser

6 kommentarer

Filed under hälsovård, Hyckleri

6 responses to “självbedrägeriet satt i system…

 1. hillary2

  Du generaliserar om usel tillgänglighet och anger ingen källa. Där jag bor är tillgängligheten i primärvården mycket god. Akutbesök samma dag. Icke brådskande ärende inom två veckor. Remisser till specialist och väntetider för operationer har för min del också varit helt acceptabla. Varför ondgör du dig över en patientkostnad på 900 kronor per år och högst 400 kronor i taget när det vid ett apoteksbesök kan kosta 1500 kronor att hämta ut receptförskrivna läkemedel?

  • mikael olsson

   Hej Barbro. Källor till mina påståenden om att vi har Europas sämsta tillgänglighet finns i de tidigare inlägg som jag refererade till – det är förutom de personliga berättelser som jag nedtecknade baserat på två omgångar av ett Europeiskt Hälsovårdsindex – där vi hamnar på sista plats bägge gånger med absolut bottenbetyg.

   Jag får också säga att du är att gratulera till den goda tillgängligheten där du bor. Att akutbesök ska ske samma dag som det akuta behovet uppstår är väl också ganska givet – tyvärr har jag som jag skrev i mina inlägg ofta fått genomlida ett stort antal timmars väntan på att få träffa en läkare. Jag är heller inte ensam om detta.

   Du frågar också varför jag tar upp det faktum att det finns människor i vårt land som finner det svårt att hosta upp 400 kronor i slutet av månaden och att dessa människor nog har svårt att skriva under på den litania som förkunnar att ”vi har världens bästa vård och den är gratis”? Jo, jag tar upp det just för att det finns människor som har det så illa ställt. Du har det gissningsvis inte – du har säkert också tillgångar av det andra slaget som jag nämner (kontakter, insikt och kunskap) eftersom du är politiskt aktiv för socialdemokraterna – och jag har det inte heller. Däremot finns det som sagt många som inte har dessa pekuniära- och kunskapsmässiga tillgångar. Min gissning är också att det är den typen av människor som avses i artikeln på DN Debatt – och att det är dessa som man menar att ”dör i onödan”…

 2. hillary2

  De som har svårt att betala 400 kronor lär ha betydligt svårare att hämta ur den ibland mycket dyrbara medicin som ska göra dem friska.
  Index i all ära men eftersom jag sysslat med studier vet jag hur många bias som kan rymmas i ett sådant index. Ibland är det klokt att inte tro på allt man läser.
  Det var mycket fult av dig att påstå att mitt politiska engagemang skulle ge mig någon passersedel i vården. Skulle aldrig utnyttja varken personkännedom eller partitillhörighet i något syfte.
  Känner ingen annan i partiet som skulle göra det heller.
  Men det är kanske så att genom dig själv känner du andra?
  När det gäller akutbesök nämde jag inte att jag får en TID samma dag och behöver inte sitta i timmar i något väntrum. Det är en organisation som finns i min stadsdel. Vore kanske inget större problem för din primärvård att anordna?
  Det som fördes fram i DN och som jag fann vara av värde är att man föreslog större delaktighet i vården. Mitt förslag är att såväl läkare som patient signerar journalanteckningarna! Det skulle kunna innebära att patienterna gjordes införstådda med vårdgivarens bedömning och vilka terapiförslag som valts i samråd med patienten osv. Att vård ska ske i samråd med patienten är en ”urgammal” föreskrift från Socialstyrelsen men hur det ska gå till har man inte beskrivit och kanske det är därför samråd företrädesevis sker med dem som läkarna anser ha ”tillräckliga” kunskaper. Det skulle kanske också kunna resultera en mer strukturerad journalskrivning. En initial ökad tidsåtgången skulle kunna ge fler trygga patienter, färre anmälningar och akutbesök och på sikt bättre använda skattemedel. Att få tala med en apotekare har ju vid en nyligen genomförd undersökning resulterat i mindre återbesök. Att tillgängligheten kan minska under en inkörningsperiod kan kanske reta upp en ”siffertrillare”, men kvantitativa metoder är ”ute” när det gäller vårdtillfredsställelse och hälsa. Utvärderingar görs bäst med kvalitativa metoder…

  • mikael olsson

   Och de lär ha ännu svårare att köpa en splitter ny bil… Men, DN Debatt idag handlade om vården, mina inlägg handlade om vården och jag har aldrig heller sagt att medicinen skulle vara billig… Dessutom lär vi kunna vara överens om att nyckeln till att få ett recept är att man kommer fram till läkaren, eller? 😉

 3. mikael olsson

  Hej igen Barbro,

  Missade tyvärr majoriteten av ditt svar – men lovar att det inte var avsiktligt. Och, visst håller jag med om att index inte säger allt – jag är en stor och ivrig kritiker av den fäbless som finns där allt ska kunna mätas och kokas ned till en liten siffra. Däremot säger index vissa saker. Då index dessutom ges stöd av olika kvalitativa källor och utsagor så finns det oftast skäl att tro att de innehåller åtminstone ett uns av sanning. Eller vad säger du?

  Faktum är att du säger väldigt lite om tillgängligheten. Anser du att den är god? Tror du att det är nys att tillgängligheten beror på vem man är och hur man förmår hantera systemet?

  Att det skulle vara fult av mig att påpeka att du som aktiv inom socialdemokratin troligtvis inte tillhör de som pekades ut i DN-artikeln (ungefär ”lågutbildade och utslagna”) kan jag inte förstå…

  Mvh
  Mikael

 4. Vård efter skattekraft! Kan det vara mer rättvist?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s