vad hände med det kommunala självstyret?

Jag sitter och ser på Uppdrag Granskning. Välgjort reportage om ett verkligt problem – dvs hur kommuner vansköter sina äldre invånare!

Efter reportaget får så Timrås socialdemokratiska kommunalråd komma till tals. Tyvärr är kommunalrådets reaktion och uttalanden minst lika skrämmande som själva reportaget.

Då hon talar så verkar det som om det vanligtvis så omhuldade kommunala självstyret har utplånats av någon främmande makt! Kommunal beskattningsrätt verkar vara ett minne blott! På något annat sätt kan man inte tolka kommunalrådets bortförklaringar.

Hon hävdar – utan att rodna – att hon har ”tvingats” minska personalen. Implicit så är det Anders Borg som är boven. Han skickar inte mer pengar. Men, vän av ordning måste då fråga sig varför kommunen inte väljer att höja sitt skatteuttag så att de kan bekosta BÅDE sin VIP-lounge OCH sin kärnverksamhet?

Tyvärr verkar det inte som om den aspekten – dvs ansvar kombinerat med beskattningsrätt – av det kommunala självstyret var något som slagit vare sig kommunalrådet eller reportern…

Frågan är om man törs hoppas på en uppföljning där redaktionens reportrar ställer de verkligt tuffa frågorna till dr kommunalt folkvalda om varför man alltid väljer att nedprioritera det som borde vara kärnverksamheten och själva grunden till att man överhuvudtaget har en beskattningsrätt?

Sällan hör man att kommunen lägger ned all internationell projektverksamhet eller att man skär tillbaks på internutbildningen i kommunhuset eller att man halverar sitt näringslivskontor…

Mikael Olsson, FD

PS: Det verkar tyvärr finnas stöd för mitt påstående om att företagskontakter ses som intressantare än äldrekontakt, se länk.

Mer medialänkar: Dagbladet; DN; SvD

Annonser

8 kommentarer

Filed under Uncategorized

8 responses to “vad hände med det kommunala självstyret?

 1. MJV

  tricket är- och har varit sedan länge – att flytta ned ansvar -utan vidhängande ekonomiska förutsättningar- från statlig till kommunal nivå. En avgörande brytpunkt var kommunaliseringen av skolorna (big mistake!). På den vägen är det sedan troligt att privata alternativ tar över kommunala verksamheter, eftersom de – pga usel ekonomi- inte kan fullfölja sitt uppdrag på ett acceptabelt sätt och voila: vi har ett privatiserat land – ett land utan möjlighet till påverkan från kommunmedborgarnas sida.

  • mikael olsson

   Jag är iofs tveksam till att kommuninvånare i gemen ställer sig bakom de prioriteringar som man de facto ändå gör på kommunal nivå. Och, utan separat valdag lär det heller inte ske några radikala förändringar. Tror jag.

   • MJV

    är det ett argument för privatisering av kommunal, fd statlig verksamhet?

   • mikael olsson

    Nej, men ett argument för att man ska ta sitt ansvar gentemot kommuninvånare och inte skylla allt på statsmakten och ikläda sig en offerroll som inte stämmer med verkligheten… 😉

 2. Hans Bengtsson

  Kommunen jobbar med näringslivsutveckling, varför gör den det? Jo för att fler jobb i en kommun ger fler boende som ger mer i skatteintäkter. När det gäller Timrå så är egentligen bara Timrå IK som sätter orten på kartan och hockeylaget är ortens 4:de största arbetsgivare. Sen att kommunen har just en lounge, det är något som går att disskutera om det är rimligt men är småpengar i sammanhanget. Av kommunens budget så går 80-85% av pengarna till skola och omsorg.

  Självklart kan man höja skatten i en kommun, men i en kommun är det platt skatt, alla betalar samma skattesats. En höjning av skatten drabbar de fattigaste. Tyvärr har regeringen valt att sänka skatterna med över 100 miljarder och de mesta har gått till de allra rikaste. Vad regeringen också har gjort är att strypt indexuppräkningen av statsbidragen sen 2006. Man lovar nu ett antal miljarder i mer pengar men tyvärr inte något som räcker på långa vägar.

  / Timråbo med inblick i verksamheten

  • mikael olsson

   Tack för insiktsfull kommentar. En fråga dock – av de 80-85% som du nämner, hur stor andel går till personallöner i verksamheten (dvs lärare resp vårdpersonal) och hur stor andel går till s.k. hyreskostnader, administration, externinköpta tjänster etc etc etc?

 3. Pingback: Bidragssvenskarnas äventyr… « Olssons Blogg

 4. Pingback: På rätt väg men ändå vilse… « Olssons Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s