telia och sarkozy har kidnappat mitt nät

Det är en underdrift att säga att ordet uphovsrätt har upplevt en renässans. Äganderätten har både hyllats och kritiserats. Diskussionen har ibland varit initierad, ibland mindre så…

Viktigt är dock att det idag kanske råder en större enighet än någonsin tidigare om att äganderätt (property rights) och hur den hanteras och regleras faktiskt är avgörande för hur vårt samhälle utvecklas över tid.

Det exempel som vi alltsom oftast fått oss till livs är att vi inte skulle ha fått vare sig Beatles eller Roxette om The Pirate Bay hade funnits tidigare och/eller skulle få hållas utan rådigt ingriande av ett opartiskt (!) juridiskt system. Kort sagt, vi har fått en bild av de stackars musikerna (Gessle & McCartney) och hur de står i soppkök efter att ha passerat ruinens brant. Mina ögon brukar alltid tåras.

Ett exempel som mer sällan diskuteras är din och min personliga äganderätt till det som i dagligt tal går under namnet internet. Jag har själv alltsedan 1980-talet och de första modemens intåg med min tid och mina hårdvaruinköp (många datorer har det blivit) bidragit till den så kallade internetrevolutionen. Och, jag är inte ensam!

macintosh

Måhända låter det övermaga, men jag är övertygad om att om vi inte hade haft det internet vi har idag om inte vi användare hade lagt sådan tid och engagemang som vi gjorde från sent 1980-tal och framåt. Kort sagt, vi har som användare en form av upphovsrätt till internet!

Utifrån ovanstående så är min fråga idag vem jag ska vända mig till för att få min upphovsrätt skyddad mot sådana profitörer som Telia (trafikintäkter från att ge människor access till det internet jag varit med och skapat), Sony BMG (går inte direkt med förlust) och Sarkozy (försöker tjäna politiska poäng på att förstöra mitt internet)?

Vem ringer jag för att protestera mot att Telia med flera forsöker omvandla mitt internet till en gigantisk betal-TV-kanal? Vem tar tillvara mina rättigheter?

Visby 13 maj
Mikael Olsson, Fil. Dr

Om Sarkozy: SvD, DN, DN

Sansad röst om musikernas rättigheter (dock inget omnämnande om mina rättigheter): SvD

[Posted with iBlogger from my iPhone]

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Äganderätt, Hyckleri, Mediapolitik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s