Intet nytt under solen…

Då jag skulle börja mitt arbete med att föra över en del tidigare blogginlägg till denna nya blogg fick jag omdelbart stöd för devisen om att det mesta går igen – detta gäller (tyvärr) inte minst svensk energi- och miljödebatt. I gårdagens ekosändningar har man kunnat höra att man ”kommit på” att eldrift är avsevärt bättre än att elda upp mat och skog (som annars tjänar till att binda koldioxid) för att driva fordon… Yippee! Utvecklingen går inte bakåt, den står bara still…

Så här skrev jag i oktober 2007 om ett likartat ämne under rubriken Energi + miljö + rationalitet + svensk politik = omöjlig ekvation

Vill bara tacka för en upplysande artikel om solceller på dagens Brännpunkt. Har faktiskt väntat på något liknande ända sedan man kunde läsa att man i USA nu tagit fram solceller med en effektivitetsgrad på >40 procent (jmf. med artikelns referensobjekt på 10%) – något som man spekulerar i att kan resultera i produktionskostnader på under 60 öre/kWh (6-10 cent).

 

Tyvärr är det nog som skribenten antyder i sin artikel att energi- och miljöpolitik inte styrs av rationalitet i den utsträckning som man skulle kunna önska. Snarare har miljöpolitiken blivit ett område där man visar upp sig själv som politiker med hjälp av diverse “satsningar” – en sjuka som stora delar av svenskt samhällsliv tyvärr präglas av (jmf. t.ex. eget inlägg om planekonomins återkomst i Sverige).

 

Men, som sagt, dagens artikel är ändå ett gott och hedervärt försöka att öppna ögonen på de svenska politikerna. Lycka till!

 

Mikael Olsson

Fil Dr

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Hyckleri, Miljöpolitik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s