En obekväm sanning…

Som jag nämnde i föregående inlägg resulterade min lilla text om tillgänglighet i Svensk sjukvård i väldigt många kommentarer. Jag fick även e-brev som ifrågasatte om det verkligen kunde vara så illa som jag hävdade.

Intressant nog släpptes i samband med den debatten European Health Consumer Index 2007 – något som också uppmärksammades av bl.a. Gudmundson på SvD. Han, liksom många andra kommentatorer, påpekade att svensk sjukvård klarade sig bra vad gäller kvaliteten men att man inte låg lika bra till vad gäller tillgängligheten.

Det sistnämnda var förvisso sant – men det de flesta glömde att påpeka var att det fanns INGET endaste Europeiskt land med sämre betyg än Sverige vad gäller sjukvårdens tillgänglighet, inte ens Bulgarien och Rumänien som då var nya medlemmar i EU hade sämre betyg.

Med tanke på att ovanstående debatt utspelade sig 2007 och att vi idag skriver 2009 så tänkte jag att det borde väl ha kommit en ny upplaga av detta hälsoindex. Kanske har sakernas tillstånd blivit bättre?

Efter lite sökande med hjälp av Google så hittade jag mycket riktigt 2008 års upplaga av indexet – tyvärr var det ingen förändring till det bättre vad gäller tillgängligheten utan man skriver istället:

Really bad (and worsening) accessibility; strangely the system has found no cure for waiting. [källa]

Något som också är konstigt är att 2008 års undersökning inte alls rönte samma massmediala uppmärksamhet. Kan det månne vara så att det här med att vara sämst i klassen är så stigmatiserande och i otakt med den svenska självbilden att man hellre väljer att tiga ihjäl den typen av nyheter?

Om så är fallet så är det synd eftersom behovet av att förutsättningslöst diskutera tillgänglighet och bemötande alltjämt lever kvar. Att det är svårt att få till stånd en sådan diskussion understryks dock av det bemötande som Anna Odell fått av det officiella myndighetssverige, se bl.a. SvD och DN. Och, tyvärr lär vi inte kunna förbättra tillgänglighet och bemötande inom sjukvården genom att inleda förundersökning mot var och envar som uttrycker kritik eller försöker skapa debatt kring det hela.

Mikael Olsson, FD

Mer material finns i mängd: SvD, P1-Morgon

 

Annonser

2 kommentarer

Filed under Uncategorized

2 responses to “En obekväm sanning…

 1. KristjánT

  Tack Anna!
  Psykvårdens resursbrist är en politiskt vållad katastrof.

  http://nyhetskanalen.se/1.864959/2009/02/23/brister_inom_tvangsvarden

  ”Socialstyrelsen” . .” Den 6 maj i fjol tvångsvårdades 3 066 personer inom psykiatrin.
  Bara 40 vårdplatser i hela landet var då lediga för patientgruppen.”

  Samtidigt verkar konsekvensen av regeringens avstängning av ett antal psykoterapiutbildningar bli minskad antal legitimt utbildade psykoterapeuter

  Tänk er om 3066 hade brutit benet 6 maj i fjol. Och av dessa fick 40 vård.

  Vissa fick vänta i ett helt år.

 2. Anna Odells advokat, fd JämO, Claes Borgström, har nu berättat i en intervju om det eventuella kommande åtalet mot henne.

  http://www.svenskbladet.se/halsa/index.php?alias=svenskbladet_moter_claes_borgstrom.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s